Sparkonto

Det finns mycket som lockar i livet som kostar pengar, kanske att köpa en ny drömbostad, åka på jorden runt resa, renovera köket eller att bara ha en buffert som en säkerhet i nödsituationer. Oavsett anledning till vad pengarna behövs till, så är det alltid en bra idé att ha som vana varje månad att spara undan pengar för oförutsedda utgifter eller för att komma ett steg närmare en dröm. På marknaden erbjuds flera olika sätt att spara pengar, exempelvis sparkonto, trygga utdelningsaktier eller i madrassen, men det kan vara svårt att veta vilken sparform som passar bäst för just din livssituation.

Aktier

Att handla på aktiehandeln skrämmer många människor, då det ofta pratas om avancerade termer. Men i jämförelse med att spara pengar i madrassen, så kan pengar som är investerade i trygga utdelningsaktier eller aktier växa avsevärt. Generellt sätt har börsen ökat med 8 % per år, men vissa aktier ökar mer i värde och andra mindre. Väljer man att investera 1000 kr i aktier, så ökar de som nämnt generellt 8 %. Något som kan resultera i att aktierna är värda 1080 kr nästkommande år pga börsens stigning. Utöver aktiens ökande värde, så får man som aktieägare också utdelning, vilket kan vara några kronor per ägd aktie. Alltså kan trygga utdelningsaktier vara en god idé om man är intresserad av att tjäna mycket pengar. Dock får man inte glömma att börsen kan öka likväl att börsen kan sjunka. Så är man orolig över ens pengars utveckling så är sparkonto ett tryggare alternativ.

Sparkonto

En av de vanligaste sparformerna är att spara pengar genom att föra över pengar till ett separat konto från ens lönekonto. Denna sparform är fördelaktig just för att de separerar ens pengar, som gör det svårare att konsumera upp sina pengar som är ämnade för sparande. Det är inte helt ovanligt att man har några månadslöner på sitt sparkonto och generellt sätt så betalar bankerna inte ut någon märkvärdig ränta för att du sparar dina pengar hos dem. Pengar som de förvarar, men samtidigt som de lånar ut till andra bankkunder, får du knappt någon ränta för. Det finns dock banker som ser det här som problematiskt och allt fler banker börjar konkurrera med att erbjuda en avsevärd ränta på sparkontona. Så att du kan ha ett sparkonto högsta räntan och få betalt för att du sparar dina pengar hos just den här banken. Vissa banker erbjuder en ränta på uppemot 10%, vilket är en ränta som är i höjd med vad man kan få av aktier.

I fastigheter

En av de mest stabila sparformerna är att investera i hus och lägenheter. Det är ganska ovanligt att bostäder under en femårig period sjunker, vilket gör att bostäder likväl råvaror är en sparform som är stabil samtidigt som den här sparformen generellt gör att pengarna ökar i värde väsentligt.

Att välja sparform kan vara svårt och kan kännas som en djungel. Beroende på syftet med sparandet och när pengarna ska användas, kan vara grunden till valet av ens sparform. Men är man det minsta osäker är ett sparkonto på en bank med hög ränta att rekommendera.